Вероятно сте живели в пещера, ако не сте запознати с прекрасната естествена сладост на меда. Този „нектар на боговете“ съществува от незапомнени времена, още от древните египтяни и е бил използван заради богатия си вкус и мощната терапевтична стойност през вековете.
Всъщност толкова много са чудните достойнства на меда, че той дори е бил използван като валута от редица древни цивилизации. Според някои това е достатъчно доказателство, че медът си заслужава теглото си в злато.
Историческото признание и разнообразните употреби на този вискозен тоник продължават и продължават, като медът често е сред най-високо оценените здравословни храни, които се предлагат днес.
Докато хората не могат да получат достатъчно от този естествен подсладител, заслугата за това е някъде другаде. Медът често се рекламира като дар на природата за човечеството, но медоносните пчели са тези, които полагат всички усилия, за да произведат и доставят този дар на нас.
Процесът на производство на мед води до това, че пчелите работнички поглъщат, усвояват и възстановяват нектара, който събират от различни цветя. След това те прехвърлят меда в пчелната пита, докато той напълно се насити с течността. След това трудоемките пчели пчелят около гребена, за да изсъхнат и сгъстят течността, докато трудът им се изплати и напълно завършеният, плътен и лепкав мед такъв, какъвто го познаваме.
В началото това може да изглежда доста проста задача, но изискваща остра прецизност, на която са способни само пчелите. Това, което прави меда още по-голямо съкровище, е фактът, че на осем пчели им отнема цял живот, за да произведат само една чаена лъжичка чист органичен мед.
Интересната и необятна същност на меда

Най-важният определящ фактор за доброто качество на меда е неговият цвят с прозрачните златисто-кехлибарени сортове, често достигащи по-висока цена на дребно от по-тъмните. Освен това няма еднородност на вкуса и вкусът варира в зависимост от цветето, от което е получен нектарът.
Не е трудно да се срещнат както сурови, така и пастьоризирани форми на мед, като двете се различават чисто по отношение на филтрирането. Докато първият се извлича от кошера и се бутилира директно, вторият преминава през процес на пастьоризация, който включва нагряване и отстраняване на примесите.
Суровият мед има тенденция да съдържа следи от мая, восък и прашец и има удължен срок на годност в сравнение с често използвания пастьоризиран мед. Освен това е установено, че е ефективен срещу сезонни алергии, поради многократно излагане на прашец в района.
Това, което прави меда особено привлекателен за любителите на здравословния начин на живот и спорта, е ефикасността му като енергийна храна. За разлика от обикновената захар, която не е нищо друго освен празни калории, медът се състои от прости захари, включително фруктоза, малтоза, глюкоза и захароза, които се абсорбират директно в кръвта без храносмилане.
И като заговороихме за нещо вкусно, здравословно и съдържащо мед, ви препоръчваме да опитате…
Няма награди за предположението, че медът работи изключително добре като по-здравословна алтернатива на захарта, която не само се съчетава с почти всички храни, но и се смесва добре като подсладител в топли и студени напитки.
Освен това, абсорбиращото влагата качество на меда работи, за да предпази хляба, сладкишите, бисквитките и бонбоните от бързо остаряване. Ако това не беше достатъчно, тази сладка на вкус благодат може да се използва и за предпазване от излишна влага към храната.
Хранителна стойност на меда
Ако смятате, че само обикновените захари са причина за високата ни оценка на меда, очаква ви изненада.
Не е изненада, че медът е спечелил репутацията на естествен лечебен агент и усилвател на енергията, като както древните мъдреци, така и настоящите учени се накланят в негова полза. Погледът към неговия хранителен състав също ще ви направи вярващи.
Една купа мед (339 g) съдържа:
Вода | g | 97 |
Калории | kcal | 1031 |
Протеин | g | 02 |
Холестерол | g | 0 |
Въглехидрати | g | 34 |
Общо диетични фибри | g | 7 |
Общо захари | g | 39 |
Също така съдържа някои витамини и минерали:
Калций | mg | 20 |
Желязо | mg | 42 |
Фосфор (P) | mg | 14 |
Калий (K) | mg | 176 |
Натрий(Na) | mg | 14 |
Цинк (Zn) | mg | 75 |
Мед(Cu) | mg | 122 |
Селен (Se) | mcg | 2 |
Витамин C | mg | 7 |
Рибофлавин | mg | 129 |
Витамин B6 | mg | 081 |
Фолат | mcg | 7 |
Плюс това, медът има антисептични, противовъзпалителни, антиоксидантни, антибактериални и лечебни свойства.
Поради мощните си антисептични, антибактериални и лечебни свойства, медът се използва като лекарство за лечение на много често срещани здравословни проблеми.
Добре е да знаете, за Меда:
- Пероралната консумация на мед не се препоръчва за кърмачета и много малки деца. Приемът на суров мед, по-специално, може да доведе до отравяне с ботулизъм при деца под 12-месечна възраст.
- Хората с алергии към полени трябва да избягват меда, тъй като той може да съдържа следи от цветен прашец и да предизвика реакция.
- Като се има предвид всичко, медът все още е вариант на захар и следователно може да бъде здравословен само когато се консумира умерено. Препоръчителната доза за оптимизиране на здравословните ползи от меда е малко над 2 супени лъжици на ден за жените и 3 супени лъжици на ден за мъжете.
Въпреки подхранващия и здравословен потенциал на меда, не може да се очаква, че медът ще поправи всичките ви здравословни проблеми. Най-добрият начин да се възползвате от предимствата му е да го включите като част от балансирана и пълноценна диета.
Няма чудеса или преки пътища за перфектно здраве, но разнообразната диета, която взема най-доброто от разнообразие от варианти за храна, вместо да се концентрира върху отделни храни, е най-добрият начин да започнете.
Ползи за подобряване на здравето от меда
Ето някои невероятни ползи за здравето от меда.

1.Повишава енергията
Медът може да повиши енергийните ви нива за миг, и всичко това благодарение на присъщото му естествено съдържание на захар, съдържащо фруктоза и глюкоза, които директно влизат в кръвта.
За разлика от рафинираните захари и изкуствените подсладители, медът предлага точния брой калории за устойчива енергия с допълнителни хранителни ползи, което го прави широко предпочитан подслаждащ заместител на хората, които са здрави в целия свят.
Този естествен подсладител работи като здравословен и постоянен източник на енергия за тялото, който помага да се поддържа оптимално ниво на гликоген и да се задоволи вродената жажда на тялото за нещо сладко. Нещо повече, това е идеалната закуска, преди да се потопите в ежедневната си тренировка.
Въпреки че може да се изкушите да се насладите на мед, най-добре е да проявявате сдържаност и да поддържате приема на мед в рамките на разумното. Това е преди всичко защото 1 супена лъжица мед съдържа 64 калории и 17 г захар, а прекомерният прием може да бъде пречка за вашите здравословни цели.
2.Намалява мускулната умора
Спортистите често страдат от мускулна умора, което може да повлияе на нивото им на изпълнение. Този проблем може да бъде решен лесно с МЕД.
Медът може да повиши производителността и нивата на издръжливост на спортистите и да намали мускулната умора и болезненост.
Това се дължи на перфектната комбинация от глюкоза и фруктоза в меда. Глюкозата се абсорбира незабавно от тялото и осигурява незабавна енергия, докато фруктозата се абсорбира по-бавно, осигурявайки трайна енергия на тялото.
3. Осигурява антиоксиданти
Висококачественият мед е добре снабден с редица важни антиоксиданти, включително органични киселини и фенолни съединения като флавоноиди.
Според проучвания, се установява че при някои хората , които консумират мед, се забелязват по-високи нива на антиоксиданти в кръвта. Това е особено вярно в сравнение с тези, които са консумирали други подсладители, като царевичен сироп, които не осигуряват хранителна стойност.
Тези антиоксиданти дават силата за борба с клетъчните увреждания, причинени от вредните свободни радикали, което лежи в основата на редица хронични заболявания, като сърдечни заболявания и рак, както и преждевременно стареене.
Освен това антиоксидантите в меда също показват известен успех при умерено намаляване на повишените нива на кръвното налягане както при животни, така и при хора.
За да увеличите максимално тази полза от меда, изберете сортове с по-тъмен цвят, като елда, тъй като е установено, че съдържат по-голям брой антиоксиданти от тези с по-светъл цвят.
4. Лекува кашлица
Няколко проучвания установиха, че медът е по-ефективен при лечението или потискането на симптомите на кашлица, отколкото някои конвенционални лекарства без рецепта.[1]
Медът има антибактериални свойства, които помагат за успокояване на възпалено гърло и убиване на бактериите, причиняващи инфекцията. [2] Това, което го прави още по-привлекателен като средство за потискане на кашлицата, е, че идва без добавените странични ефекти на традиционните лекарства, използвани за лечение на инфекции на горните дихателни пътища.
При кашлица, за да получите бързо облекчение , смесете 1 супена лъжица мед с малко прясно изцеден лимонов сок и пийте този разтвор на равни интервали. Можете също да смесите мед, лимонов сок и щипка сол в чаша хладка вода и да използвате този разтвор за гаргара.
За лечение на кашлица се препоръчва използването на мед от елда пред другите видове мед.
Забележка: Въпреки че медът може да бъде отлична естествена алтернатива на лекарството за кашлица за вашите деца, той не трябва да се прилага на деца под 1-годишна възраст, тъй като може да доведе до ботулизъм.
Като заговорихме за кашлица, смятаме че тази тема също ще ви хареса много:
Прочетете >>>Как да се отървем от Настинката
5. Лекува рани и порязвания
Естествените антисептични, антибактериални и антимикробни свойства на меда го правят надежден лечебен агент, като употребата му датира още от древните египтяни.
Раните, охлузванията и порязванията често са податливи на инфекция от различни щамове бактерии, като Clostridium difficile, MRSA и Ureaplasma urealyticum, някои от които дори са устойчиви на конвенционалните антибиотици.
Установено е, че някои сортове мед, като мед от манука, инхибират тези патогени и подхранват околната тъкан. По този начин медът е ценен естествен антисептик, който може да поддържа раните и порязванията чисти и без инфекции, да намалява миризмата и гнойта, да намалява болката и да насърчава бързото заздравяване. [3]
Медът е доказал своята способност като “превръзка/компрес” за рани, особено в случай на диабетни язви на краката и други кожни заболявания, включително псориазис и херпесни лезии.
Той също така служи като чудесна алтернативна опция за тези, които са алергични към локални антибиотици.
6. Лекува леки изгаряния
Можете също да използвате мед за ефективно лечение на леки изгаряния. Неговите антибактериални и противогъбични свойства могат да предотвратят бактериален растеж и последваща инфекция.
- Ако имате леко изгаряне, просто нанесете суров мед върху засегнатата област.
- В рамките на известно време може да почувствате облекчение от усещането за парене и сърбеж и болка.
- Трябва непрекъснато да прилагате мед върху мястото на изгаряне няколко пъти на ден в продължение на няколко дни, за да насърчите бързото заздравяване.
Разбира се, ние съветваме допитването до медицинско лице.
7. Побеждава безсънието
Медът може да работи като естествен помощник при насърчаването на организма да заспи. Медът е бързо смилаем въглехидрат, който стимулира отделянето на инсулин.
Това постоянно повишаване на нивата на инсулин позволява на триптофана, аминокиселина, присъстваща в меда, да влезе лесно в мозъка. След това триптофанът се превръща в серотонин и в крайна сметка в мелатонин, който е хормонът, отговорен за предизвикване на сън и регулиране на цикъла на сън и събуждане.
Просто изпийте чаша топло мляко с мед преди лягане. И медът, и млякото са храни, съдържащи триптофан, които могат значително да подобрят продължителността и качеството на съня ви.
8. Грижа за кожата
Благодарение на своите мощни антиоксидантни, антимикробни и противовъзпалителни свойства, медът е най-добрата подобряваща кожата съставка, която заслужава постоянно място във вашата диета и режим на красота. Този естествен и натурален овлажнител помага за възстановяване и задържане на влага и следователно е спасител за сухата/изсъхнала кожа.
Освен това антиоксидантите помагат за смекчаване на оксидативния стрес, причинен от свободните радикали, като по този начин забавят признаците на стареене на кожата като бръчки и фини линии. Също така е установено, че е полезен за отпушване на порите и коригиране на неравномерния тон на кожата.
9. Осигурява освобождаване от сезонните алергии
Много хора страдат от сезонни алергии, които водят до неприятна кашлица и кихане.
Проучване, публикувано през 2013 г., установи, че консумирането на мед помага за предотвратяване на нежелани симптоми на сезонни алергии. Логиката зад това е, че медът вкарва следи от растителни полени във вашата система. Когато тялото е изложено на тези алергени в минимални количества, се задейства имунен отговор, който кара тялото да образува антитела към полените.
Многократното излагане на цветен прашец с течение на времето води до натрупване на такива антитела в организма, което го привиква постепенно към тяхното присъствие, така че се отделя по-малко хистамин, което води до намален алергичен отговор.
Поради тази причина поддръжниците препоръчват да се избере мед с местни източници за най-голям ефект.
10. Борба с оралните бактерии
Трапезната захар е добре известна причина за зъбните кухини. Въпреки това, поради своите антибактериални свойства, медът може да се използва като алтернативен подсладител, който носи по-малък риск от причиняване на нежелани кариеси. Няколко проучвания са установили, че използването на мед вместо обикновена захар (захароза) и дори плодов сок може да намали риска от кариес.
Допълнителни проучвания също установиха, че медът може да предпази от гингивит и нежелано натрупване на зъбна плака. Медът помага за предотвратяване на оралните бактерии, като отделя водороден прекис, който действа като антимикробно средство за инхибиране на растежа им.
За да помогнете за намаляване на риска от кариес, просто заменете обикновената трапезна захар с малко количество мед в любимите си рецепти.
11. Подобрява храносмилането
Медът е ефективно антимикробно средство, което е от полза за целия храносмилателен тракт. Ензимът (глюкозна оксидаза), присъстващ в меда, произвежда малки количества водороден прекис, който може да се бори с гастрита.
Установено е също, че консумирането на мед вместо преработена захар подобрява качеството на чревните бактерии. Култивирането на здрави чревни бактерии от своя страна може да помогне за намаляване на подуването и неутрализиране на газовете, които обикновено са резултат от преяждане. Малка порция мед преди “тежки ястия” може да помогне за подобряване на процеса на храносмилане.
С всички тези здравословни ползи от меда е добре да включите в диетичния си план. Не забравяйте да внимавате за съдържанието на калории и захар – дори този полезен подсладител трябва да се консумира само умерено.