Естествено сладък и супер универсален, този плод е толкова подходящ за вас. Фурмите са с високо съдържание на фибри и антиоксиданти. Техните хранителни ползи поддържат и стимулират здравето на мозъка и предотвратят от различни заболявания.
Фурмите често се свързват с десерт, тяхната естествена сладост и богат вкус са наистина декадентски. Te са сред най-сладките плодове в света. Но този питателен плод може да предложи някои доста впечатляващи ползи за здравето. Фурмите могат да защитят вашето здраве и по лесен начини да включите този супер плод в ястия, закуски, напитки и лакомства.
Фурмите имат отличен хранителен профил.
Тъй като са изсушени, тяхното калорично съдържание е по-високо от повечето пресни плодове. Калоричното съдържание на фурмите е подобно на това на други сушени плодове, като стафиди и смокини.
Повечето от калориите във фурмите идват от въглехидрати. Останалите са от много малко количество протеин. Въпреки калориите си, фурмите съдържат някои важни витамини и минерали в допълнение към значително количество фибри.
Порция от 100 грама фурми(например Medjool) осигурява следните хранителни вещества:
Калории: 277
Въглехидрати: 75 грама
Фибри: 7 грама
Протеин: 2 грама
Калий: 15% ДП
Магнезий: 13% ДП
Мед: 40% ДП
Манган: 13% ДП
Желязо: 5% ДП
Витамин B6: 15% ДП
* ДП (дневния прием) или това са препоръчителните количества хранителни вещества, които да консумирате или да не превишавате всеки ден. ДП е колко хранително вещество в една порция индивидуално пакетирана храна или хранителна добавка допринася за ежедневната ви диета.
Фурмите също са с високо съдържание на антиоксиданти, което може да допринесе за много от техните ползи за здравето.

Фурми- хранителни ползи:
Вкусна закуска, на която можете да се насладите самостоятелно или с ядково масло, фурмите предлагат следните ползи за здравето:
- Богати са на хранителни вещества;
- Имат разнообразие от антиоксиданти;
- Те са естествено сладки и не съдържат добавена захар;
- Поддържат здравето на храносмилателната система;
- Защитават здравето на сърцето и регулирането на кръвната захар;
- Поддържат и защитават мозъка;
- Помогат за облекчаване на болките преди/след естественото раждане.
Фурмите са богати на хранителни вещества
Три фурми осигуряват около 200 калории, 54 грама въглехидрати с около пет грама фибри, грам протеин и никакви мазнини. Тази част също така доставя по-малки количества от широка гама от хранителни вещества, включително витамини от група В, витамин К, калций, желязо, магнезий, калий, цинк и манган.1
С други думи, фурмите не са просто захарни бомби или празни калории.
Фурмите имат разнообразие от антиоксиданти
В допълнение към съдържанието на витамини и минерали, фурмите са богати на антиоксиданти, които предпазват здравето. Едно проучване от 2019 г. установи, че фурмите са добър източник на естествени антиоксиданти, които могат да се използват за управление на заболявания, свързани с оксидативен стрес.2
Оксидативният стрес възниква, когато има дисбаланс между производството на увреждащи клетките свободни радикали и способността на тялото да се противопостави на техните вредни ефекти. Това е предвестник на стареенето и увреждането на клетките, което може да доведе до заболяване. Фурмите също съдържат противовъзпалителни и антимикробни съединения, което означава, че те също могат да играят роля в борбата с инфекциозните заболявания.
Други изследвания, публикувани в проучване от 2017 г., показват, че фурмите съдържат много антиоксиданти, включително каротеноиди, полифеноли (напр. фенолни киселини, изофлавони, лигнани и флавоноиди), танини и стероли. Те също така притежават противогъбични свойства.3
Фурмите са естествено сладки и не съдържат добавена захар
Много хора смятат фурмите за сушени плодове, но те всъщност са пресни плодове, тъй като водата не е отстранена. И тъй като фурмите са цели, непреработени плодове, тяхното съдържание на захар е естествено. С други думи, ако едно енергийно блокче е подсладено само с фурми, етикетът може да съдържа нула грама добавена захар. Това е от ключово значение, защото добавената захар е видът, който трябва да ограничим поради връзката й с повишен риск от сърдечни заболявания и затлъстяване.4
Американската сърдечна асоциация (AHA) препоръчва на жените да консумират не повече от шест супени лъжици добавена захар на ден, което се равнява на 25 грама или 100 калории. Препоръчителната граница за мъжете е девет чаени лъжички добавена захар, което е 36 грама или 150 калории. Ако използвате фурми за подслаждане на ястие или рецепта, не сте изразходвали нищо от дневния си бюджет за добавена захар, за разлика от подсладители като тръстикова захар.
Фурмите поддържат здравето на храносмилателната система
Три фурми осигуряват около 18% от дневната цел за фибри, които поддържат добра храносмилателна функция. Проучване, публикувано в British Journal of Nutrition през 2015 г., разглежда конкретно въздействието на консумацията на фурми върху червата. Здравите мъже бяха разпределени на случаен принцип да ядат или седем фурми на ден, или контролна добавка на смес от въглехидрати и захар в продължение на 21 дни. След 14-дневен период на измиване групите се смениха.
Изследователите открили, че докато ядат фурми, участниците в проучването са имали подобрения в честотата на движение на червата и намалено ниво на химикали в изпражненията, за които е известно, че увреждат клетките и предизвикват мутации, които могат да доведат до рак.6
Ако някога сте изпитвали запек, знаете как той може да унищожи вашето енергийно ниво и цялостен комфорт. Срещите могат да бъдат лесен начин да раздвижите нещата.
Фурмите защитават здравето на сърцето и регулирането на кръвната захар
Проучване от 2020 г. тества консумацията на фурми както върху мазнините в кръвта, така и върху гликемичния индекс. Сто мъже и жени с диабет тип 2 бяха избрани на случаен принцип или да не ядат никакви фурми, или да добавят три фурми дневно в продължение на 16 седмици.
Ядещите фурми са имали статистически значимо понижение на общия холестерол и „лошия“ LDL. И HbA1c (мярка за контрол на кръвната захар през предходния период от два до три месеца) не се е променил при ядещите фурми.
Проучването предполага, че фурмите потенциално могат да имат благоприятен ефект върху липидния профил, особено при намаляване на общия холестерол и повишаване на HDL, поради високото полифенолно съдържание на фурмите (полифенолите са микроелементи, които естествено се срещат в растенията). В допълнение, проучването предполага, че ниската до умерена консумация на фурми не е повлияла на нивата на глюкозата поради ниския гликемичен индекс на фурмите.
Констатациите са значими, тъй като регулирането на кръвната захар и здравето на сърцето са тясно свързани. Хората с диабет тип 2 имат двойно повишен риск от сърдечни заболявания, включително инфаркт; сърдечно-съдовите заболявания са водещата причина за смърт сред хората с диабет тип 2.
Фурмите могат да предложат защита на мозъка
Смята се също, че защитните съединения във фурмите помагат за защита на мозъка. Според статия, публикувана през 2016 г., фурмите имат обещаващ терапевтичен потенциал срещу болестта на Алцхаймер поради способността им да се борят с възпалението и оксидативния стрес в мозъка.
Фурмата може да помогне за облекчаване на естественото раждане
Една допълнителна потенциална полза от фурмите се отнася специално за бременни жени. Документ от 2020 г. разглежда влиянието на датите върху раждането.
Изследователите прегледаха предишни публикувани проучвания и заключиха, че яденето на фурми може да намали продължителността на активната фаза на раждането, етапът, по време на който шийката на матката се разширява. Може също така да подобри оценката на Bishop, мярка, която оценява готовността на шийката на матката за раждане. Консумацията на фурми обаче не е повлияла на продължителността на първия, втория и третия етап на раждането или честотата на цезаровото сечение.
Как да се наслаждавате на фурми и да ги добавяте към ястия и закуски
Фурмите са моят любим подсладител в голямо разнообразие от рецепти, включително смутита, енергийни , овесени ядки, овесени ядки за една нощ, пудинг с чиа или авокадо и печива. Също така използвам пюрирани фурми, за да направя домашен „сладолед“ на растителна основа, смесен със съставки като растително мляко, канела и добавки, като нарязан черен шоколад и череши без костилки. Можете също така да включите фурми в солени ястия. Те добавят естествена сладост и баланс към градински салати, варени зеленчуци като сотирано зеле или печен карфиол и зеленчукови пържени картофи.
Една от любимите ми целогодишни бързи закуски са пълнените фурми. Пълня ги с масло от ядки и семена, „сирена“ на основата на билки, растителна основа и дори пикантни пълнежи, като маслинова тапенада и песто без млечни продукти. Разбира се, те също са перфектни!
В заключение
Фурмите са суперплод, доставящ множество ползи за мозъка, храносмилателната система и сърцето. Тези вкусни плодове са антиоксиданти и дори могат да помогнат за облекчаване на естественото раждане. Използвайте ги като подсладител в рецепти като смутита или овесени ядки, или ги яжте направо. Както и да приемате срещите си, вие се отразявате добре на тялото си.
ЗА ЛЮБОЗНАТЕЛНИТЕ
Думата „фурма“ идва от гръцката дума daktulos, което означава „пръсти“, вероятно наречена така заради формата на плода. Фурмите се предлагат в много разновидности. Повечето фурми се оставят да висят по дърветата, за да се „излекуват“ и да изсъхнат малко, преди да бъдат събрани, така че да издържат по-дълго, след като бъдат откъснати. Те все още ще бъдат доста меки, но имат малко по-приятно качество. Това са „пресните фурми“, които се предлагат в някои супермаркети, специализирани магазини за хранителни стоки и фермерски пазари. Пресните фурми имат високо съдържание на захар, което се засилва при сушенето на плода; по този начин пресните фурми се различават както по вкус, така и по текстура от захаросаните, изсушени, нарязани, продавани в кутии в коридора за печене на магазина за хранителни стоки. Някои сортове, като Medjool, са по-скъпи от други, тъй като тяхната реколта е по-трудоемка.
Какъв вкус имат?
Ако никога не сте яли прясно набрани фурми, струва си да ги потърсите заради техния безумно сладък, подобен на карамел вкус и – това е мястото, по което се различават най-много от сушените фурми – тяхната мека, направо пищна текстура. Тъй като захарта става по-концентрирана, когато плодът изсъхне, сушените фурми са много по-сладки от пресните и имат по-твърда текстура, която се дъвче.
Как да готвим с фурми
Пресните фурми са вкусни, консумирани точно както са, с чаша кафе или чаша чай заедно, за да намалите сладостта. Въпреки това има много други начини да им се насладите, от пикантни мезета до сладки десерти. Преди всякакъв вид подготовка обаче първо трябва да премахнете костилките. Просто нарежете фурмата по дължина и костилката лесно ще изскочи.
Пресните фурми могат да се нарежат наполовина и да се сложат върху тост, намазан с медено сирене рикота, или плодовете да се накълцат и да се поръсят върху сладолед. Можете също така да ги сервирате без костилки и пълнени със синьо сирене като обикновено предястие или като част от тажин, мароканската бавно приготвена яхния. Или, разбира се, фурмите играят голяма роля в печива, добавяйки сладост и текстура към сладкиши, хляб и бисквитки.
Сушените фурми могат да се консумират както са като лека закуска, или можете да нарежете и хвърлите в салати или да поръсите върху гореща овесена каша. Можете също така да ги смесите в смути – просто трябва да се накиснат в гореща вода за 10 минути, за да се разтворят първо.