Кафето е една от най-консумираните напитки в света, на второ място след водата. В повечето страни по света пиещите кафе са повече от пиещите чай – изключение включват Китай, Обединеното кралство и Турция, докато в Япония и двете напитки са еднакво популярни. В много култури е добре известно, че чаят, по-специално зеленото дърво, има многобройни ползи за здравето, но дали кафето също насърчава доброто здраве?
Отговорът вероятно е да. През август 2017 г. Annals of Internal Medicine(академично медицинско списание, публикувано от Американския колеж на лекарите), водещо научно списание, публикува две големи проучвания, които, комбинирани, включват над 700 000 души – участници. И двете проучвания показват, че умерената консумация на кафе има значителна връзка с по-ниските нива на смъртност.
Ето затова, ние не пропускаме възможност да добавим към деня си, някоя идруга чаша от специално подбрани брандове кафе, като – ILLY, KIM|BO, RICHARD и NEW COFFEE WORLD…
Въпреки това, преди да навлезем в конкретните подробности, нека обсъдим историята на кафето и неговото място в света.
Кафееното растение произхожда от Етиопия и първоначално е открито някъде през 9 век.
Легендата разказва…
Пастир на кози на име Калди открил кафееното дърво, когато козите му яли червените плодове на дървото. След това било установено, че козите имали повишена енергия и не спяли през нощта, оставяйки Калди да будува.
Калди решил да опита плода и забелязал, че собствената му енергия се увеличила. Той споделил откритието си с местен манастир, където монасите варили плодовете, но когато се консумирали, напитката от горски плодове била толкова горчива, че хвърлили останалите плодове в огъня. Въпреки това, когато се опитали да изпекат семената, сладък аромат изпълнил въздуха и те разбрали, че полученият продукт може да се използва за направата на вкусната напитка.
Някои твърдят, че откритието на Калди направило за света това, което Стив Джобс направил за Apple.
Какви са ползите от пиенето на кафе?
Кофеинът е основната съставка на кафето и това го прави популярно. Кофеинът има стимулиращ ефект, което означава, че дава на хората повече енергия и повишава умствената бдителност. Кафето също така съдържа полифеноли, които имат антиоксидантни свойства и се смята, че са основната причина кафето да е полезно за здравето.
Много, но не всички, ползи от кафето могат да се отдадат на високото му съдържание на кофеин.
Има два пъти повече кофеин в кафето, приготвено от зърна робуста, отколкото в напитките, направени от кафе на зърна арабика. Еспресото съдържа много повече кофеин в сходен грамаж от колкото свареното кафе. В студеното кафе има повече кофеин, отколкото в обикновеното кафе, но има малко по-малко в разтворимото кафе. И наистина няма разлика между светло, средно и тъмно печено. (Разреждането на черно кафе с мляко или сметана очевидно ще повлияе на количеството кофеин, което консумирате във всяка чаша.)
Добро утро!
Бъди честен. Ако някой ви попита за ползата №1 от кафето, здравето и благосъстоянието дори няма да ви дойдат на ум. Ще кажете, че кафето ви събужда. (Или ви държи будни, когато сте уморени.)
Излишно е да казвам, че това се дължи на кофеина в кафето.
Кофеинът се среща естествено в редица растения, но не позволявайте това да ви заблуди. Кофеинът е наркотик. По-конкретно, това е мощен стимулант на централната нервна система.
Кофеинът ви държи будни, защото е в състояние да взаимодейства с аденозиновите рецептори на мозъка. Биохимичният пратеник аденозин обикновено се свързва с тези рецептори, носейки съобщения, които казват на тялото да се умори. Все повече и повече аденозин се произвежда през деня, поради което ставаме все повече и уморени с напредването на деня.
Това е, докато не се намеси кофеинът. Когато взаимодейства с аденозиновите рецептори, той блокира аденозина да достигне до тях, за да достави техните съобщения „ставаш много сънлив“. В резултат на това има чувството, че кофеинът ни събужда – въпреки че това, което всъщност прави, е да не ни позволява да се уморяваме.
Това обяснява един елемент от способността на кафето да ни събуди и да ни поддържа. Но какво да кажем за енергизиращия ефект, който може да достави чаша кафе (или две)? Можете да благодарите на кофеина и за това. Има две причини, поради които този ефект може да бъде толкова силен.
Първо, аденозиновите рецептори не просто получават съобщения от аденозиновите молекули. Те също така са отговорни за контролирането на приливите на хормони „чувствам се добре“ и „бий се или бягай“ и невротрансмитери като серотонин, допамин и адреналин. Така че, когато кофеинът блокира аденозиновите рецептори, той има ефект и там. Адреналинът и другите хормони получават свобода да се движат в мозъка и тялото и невроните се задействат безпрепятствено.
Второ, тъй като кофеинът е стимулант, той кара нервите в мозъка да се възбуждат. Хипофизната жлеза смята, че това означава опасност, така че казва на надбъбречните жлези да освободят още повече адреналин – и аденозиновите рецептори са безсилни да забавят потока.
В крайна сметка: до известна степен кофеинът помага да ни стимулира и енергизира. Но истинската му сила е да попречи на мозъка да контролира нивата на хормоните, които ни карат да се чувстваме щастливи и енергични. (И щастлив не е дума, която използваме с лека ръка; проучвания показват, че умерената до обилна консумация на кафе може да помогне на хората да избегнат депресия.)
Подсилване на мозъка
Същият механизъм, който ви държи будни и ви кара да се чувствате заредени с енергия, има ефект и върху когнитивната функция.
Медицинското училище в Харвард докладва за проучване, публикувано в Journal of Nutrition, което документира ефекта от консумацията на кофеин и алкохол, както и здравословната диета, върху когнитивните резултати. Не е изненадващо, че правилната диета корелира с по-добра памет и мисловни умения, но също така е доказано, че кофеинът има забележим положителен ефект върху работата на мозъка. (Ако се чудите, алкохолът не помогна, освен при жени и тези над 70 години.)
Също така не е изненадващо: кофеинът подобрява времето за реакция. Това не е защото подобрява двигателните умения, а защото подобрява вниманието и способността за възприемане на стимули.
Физическо представяне
Споменахме повишените нива на адреналин, свързани с консумацията на кофеин. Ако спортувате или сте любител на спорта, разбирате потенциалните ползи от повишаването на адреналина.
Можете да се насладите на същите предимства, ако сте воин на тренировки през уикенда. Проучванията показват, че приемането на кофеин малко преди тренировка значително подобрява издръжливостта и може да повиши енергийните нива и да подобри представянето с 10% или повече.
Отслабване
Пиенето на кафе няма да доведе до незабавно изчезване на излишните телесни мазнини по чудодеен начин. Но има доказателства, че може да бъде голяма помощ за хората, които спазват диета.
Изследванията показват, че кофеинът повишава изгарянето на мазнини средно с около 10% при пациенти със затлъстяване и с повече от 25% при тези във форма. Той също така насърчава производството на топлина (термогенеза) в тялото, което кара тялото да изгаря повече калории.
Ако някога сте се чудили защо хранителните добавки без рецепта съдържат кофеин – сега знаете защо.
Здраве на сърцето
В повечето части на тялото кофеинът действа като вазодилататор. Това означава, че разширява кръвоносните съдове, позволявайки по-голям кръвен поток и подобрена циркулация. И двете са важни фактори за поддържане на здравето на сърдечно-съдовата система.
В изследване, базирано на големи проучвания на пациенти със сърдечни заболявания, беше установено, че колкото повече кафе пият хората, толкова по-нисък е рискът от сърдечна недостатъчност. Повечето от данните показват, че рискът е спаднал с 5-12% на чаша. Имаше обаче едно предупреждение; по-малкият риск е само за хората, които пият кафе с кофеин. Същата полза не беше свързана с кафето без кофеин.
Американската сърдечна асоциация обаче казва, че доказателствата не са достатъчно силни, за да препоръчат на всеки да увеличи консумацията на кафе, за да предотврати сърдечно-съдови заболявания.
Общоприето е, че кръвното налягане може да се повиши за кратко след изпиване на чаша кафе. Но въпреки че мета-анализ на изследване предполага, че дългосрочното обилно пиене на кафе (7+ чаши на ден) може да помогне за понижаване на кръвното налягане, друго проучване твърди, че умерената консумация на кафе може действително да повиши кръвното налягане.
С други думи, изглежда, че кафето намалява риска от сърдечни заболявания – но все още не е ясно дали трябва да полагате усилия да пиете повече от него.
В донякъде свързана насока, проучванията показват, че пиещите кафе могат да имат значително по-нисък риск от инсулт.
Главоболие
Преди малко споменахме, че кофеинът действа като вазодилататор в повечето части на тялото. В мозъка обаче работи по различен начин. Там се прави точно обратното. Защо? Това е така, защото аденозинът е отговорен за казването на кръвоносните съдове да се разширяват – но кофеинът пречи на аденозиновите рецептори в мозъка да доставят това съобщение.
Вазоконтракцията или стесняването на кръвоносните съдове може да звучи лошо. Но когато имате главоболие, то може да бъде много добро.
Ето причината. Точно до кръвоносните съдове в мозъка има чувствителни нерви. И когато съдовете се разширяват, те влизат в контакт с тези нерви и причиняват болка. Контракцията, причинена от кофеина, може да облекчи тази болка и да облекчи главоболието; ето защо много лекарства за облекчаване на главоболие и мигрена съдържат кофеин. (Едно предупреждение: редовната консумация на кофеин може да предизвика мигрена при някои пациенти.)
Общите ползи за здравето от кафето
Има много други причини да пием кафе. Някои ползи за здравето могат да бъдат приписани най-вече на кофеина, докато други са свързани предимно със свойствата на самото кафеено растение.
И изследователите все още не са съвсем сигурни в причините зад още повече от демонстрираните ползи за здравето от кафето.
Диабет и нива на кръвната захар
Изследванията са установили, че пиещите много кафе развиват по-висока инсулинова чувствителност. Това означава, че те са по-способни да обработват глюкозата, така че имат значително намален риск от диабет тип 2. Мета-анализът, който най-често се цитира в тази област, установи, че – поради неизвестни причини, които може да включват антиоксидантните свойства на кафето – всяка чаша кафе от около 220гр на ден намалява риска от диабет със 7%.
Проучванията също така установиха, че кофеинът не изглежда да повлиява нивата на глюкозата при здрави възрастни.
Новините обаче не са добри. Изследванията показват, че при пациенти, които вече имат диабет тип 2, кафето с кофеин може или да повиши, или да понижи нивата на кръвната захар. Поради тази причина медицинските специалисти често предлагат на пациентите си с диабет да ограничат приема на кафе и кофеин.
Антиоксиданти
Споменахме за това в последния раздел, така че нека разширим темата. Печените кафеени зърна са изобилен източник на антиоксиданти като полифеноли и хинини (последните допринасят до голяма степен за горчивината, с която пиещите кафе са запознати).
Антиоксидантите са решаващи оръжия срещу увреждането на свободните радикали, което причинява много здравословни проблеми, включително рак и стареене. Всъщност кафето може да е източник номер едно на антиоксиданти в диетата на повечето американци.
Хранителни вещества
Няма да получите същото количество важни витамини и минерали от една ежедневна чаша кафе, което ще получите, като се храните здравословно. Но пийте няколко чаши кафе на ден и те могат да започнат да се натрупват. Кафето съдържа прилични нива на витамини B2, B3 и B5 и минерали като манган, калий, магнезий и калций.
Всяка малка част помага.
Невродегенеративни заболявания
Проучванията показват, че пиенето на кафе може да помогне за предпазване от някои от най-често срещаните невродегенеративни заболявания, засягащи американците. Рискът от болестта на Алцхаймер може да бъде с до 65% по-нисък сред пиещите кафе, докато рискът от болестта на Паркинсон може да бъде намален с до 60%. Въпреки това, защитните ефекти за болестта на Паркинсон изглежда се постигат само от кафе с кофеин, а не от безкофеиново кафе.
Цироза на черния дроб
Чернодробни заболявания като мастно чернодробно заболяване и хепатит често прогресират до цироза, тежки белези на черния дроб, които са доста често срещани сред алкохолиците. Обилното пиене на кафе изглежда помага за предпазване от развитие на цироза, намалявайки риска от развитие на заболяването с цели 80%.
Рак
Изследванията показват, че пиенето на кафе може да помогне за предпазване от няколко вида рак. Доказано е, че пиещите кафе имат 40% намален риск от рак на черния дроб, пиенето на 2-3 чаши на ден е свързано с по-нисък риск от рак на простатата, а тези, които консумират поне 4-5 чаши на ден, са имали значително по-нисък риск от развитие на колоректален рак.
Продължителност на живота
Запазихме най-доброто за накрая. Няколко големи проучвания са установили, че пиещите кафе изглежда живеят по-дълго; жените са имали 26% по-нисък риск от смърт, а мъжете са имали 20% по-нисък риск. Резултатите са още по-окуражаващи за диабетици тип 2, които пият кафе.
Има ли рискове за здравето или странични ефекти?
Страничните ефекти от пиенето на кафе са свързани предимно с кофеина.
Не е нужно да ви казваме, че пиенето на твърде много кафе – и „твърде много“ може да варира между отделните хора – може да причини нервност, безпокойство и липса на сън. При някои хора може дори да причини сърцебиене или пристъпи на паника. Възможно е също така да развиете пристрастяване към кофеина и да страдате от симптоми на абстиненция, когато приемът на кафе внезапно бъде намален или спрян.
За повечето хора обаче тези странични ефекти не са повод за безпокойство. Според повечето специалисти – “безопасно” за повечето възрастни да консумират до 400 милиграма кофеин на ден, което се равнява на около четири или пет чаши. До 200 милиграма дневно е по-безопасно количество за бременни жени или тези, които се опитват да забременеят.
Две последни бележки. Първо, няколко лекарства не си взаимодействат добре с кофеина. Потърсете медицински съвет относно кафето, ако приемате стимуланти като ефедрин, лекарства за астма като теофилин, антикоагуланти като Plavix, трициклични антидепресанти като Elvavil или противозачатъчни хапчета. Второ, има доказателства, че малка група пиещи кафе могат да изпитат по-високи нива на холестерол, когато пият нефилтрирано кафе.
С тези няколко изключения обаче – пийте! Кафето е дори по-добро за вас, отколкото сте мислили, че е.
ЗА ЛЮБОЗНАТЕЛНИТЕ
Кафето след откриването му:
1414 г.: Първите кафенета започват да се появяват в Мека, Саудитска Арабия. Десетките хиляди мюсюлмани, които правят своите поклонения в Мека всяка година, разпространяват популярността на напитката в родните им градове – кафето става изключително популярно в Йемен, където го наричат “арабика”.
1555: Кафето достига до Истанбул и кафенетата започват да се отварят навсякъде. Кафето става популярна напитка, която се консумира по време на социални събирания и бизнес срещи. Той става ценен заради способността си да повишава яснотата на мисленето и производителността.
1600 г.: Жителите на Венеция, Италия, пият първите си чаши кафе (легендата разказва, че венецианците са първите европейци, които са го опитали).
1645 г.: Първото кафене се открива във Венеция и популярността на кафето се разпространява, но не без противоречия – за известно време много католически свещеници смятаха кафето за „питието на Сатаната“.
1605 г.: Папа Климент VIII опитва кафе, доставено от венециански търговец, и го обявява за приемливо за християните (преди това се смяташе за напитка на мюсюлманите.)
1660 г.: Кафето стига до бреговете на Франция, достигайки Париж през 1665 г.
1667 г.: Кафето е представено на народа на Германия.
1700 г.: През първите сто години само висшата класа пие кафе. Става по-широко популярен в края на 1700 г., когато се осъзнава, че чаша силно кафе сутрин може да помогне за събуждане, особено след дълга нощ на прекомерна консумация на бира.
1723 г.: Кафееното растение е представено на Карибските острови, като скоро си проправя път в Северна Америка в по-голям мащаб.
1727 г.: Португалски моряци въвеждат кафето в Южна Америка – триста години по-късно Бразилия се превръща в един от водещите производители на кафе в света.
1607 г.: Капитан Джон Смит носи кафе в Джеймстаун, когато пристига в Северна Америка
1773 г.: Кафето получава своя „голям пробив“, когато хората от Бостън се бунтуват срещу данъка на крал Джордж върху вноса на чай от Англия, изхвърляйки британския чай от корабите в пристанището и предизвиквайки скандалното Бостънско чаено парти. Популярността на кафето нараства в отсъствието на чай.
1903 г.: През 20-ти век консумацията на кафе достига исторически връх и са постигнати много подобрения. През тази година безкофеиновото кафе се представя под името Sanka, което идва от „sans caffeine” („без кофеин”).
1906 г.: Модерната машина за еспресо е представена на панаира в Милано, предоставяйки нови възможности за приготвяне на бира.
1971 г.: Открива се кафене, наречено Starbucks, в Сиатъл, Вашингтон.
1990 г.: Starbucks отваря своето 84-то място.
2017 г.: Над 20 000 Starbucks работят по целия свят, разширявайки експоненциално популярността на кафето.
С нарастването на популярността на кафето над 2,25 милиарда чаши кафе се консумират дневно. Американците са отговорни за 400 000 000 чаши на ден. Приблизително 1/3 от кафето в света се произвежда в Бразилия.